Aşa se congelează CORECT alimentele! Sigur ai făcut aceste greşeli până acum

0 117

Produsele congelate sunt preferate mai ales de cei extrem de ocupați, care nu au timp mult de pregătit în bucătărie.

Totuși, se pare că nu orice fructă, legumă sau carne se poate congela. Ai mare grijă ca acestea să fie cât mai proaspete.

Un lucru esențial este să te asiguri că respecți regulile de igienă, dar și că ceea ce cumperi este benefic pentru sănătatea ta.

Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate este impiedicata inmultirea microorganismelor.

Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.

Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu si a distruge) enzimele reponsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.

Pentru ca operatiunea de congelare a fructelor si legumelor sa iti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

1. Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.

2. Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

3. Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.

4. Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.

Respectand acesti pasi, puteti avea parte de fructe si legume de vara chiar si in mijlocul iernii. Succes la congelarit!

CITESTE SI

Slăbeşte rapid câteva kilograme cu dieta DASH!

Să slăbeşti 2-3 kilograme în doar 14 zile, fără a număra caloriile, fără ore în şir pe banda de alergat, fără meniuri fade. Sună prea frumos ca să fie adevărat, nu-i asa? Dar exact asta promite DASH. O dietă nu precum altele deja încercate, ci votată de medicii americani drept cea mai sănătoasă.

UN STIL DE VIAŢĂ

DASH vine de la “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (Abordări dietetice pentru tratarea hipertensiunii). A fost dezvoltată de nutriţionista Marla Heller pentru reducerea tensiunii arteriale, dar s-a dovedit că acest regim este foarte eficient şi pentru scăderea în greutate, reducerea colesterolului, gestionarea şi prevenirea diabetului, diminuarea riscului de boli cardiovasculare.

DASH se bazează pe multe fructe şi legume proaspete, nuci, alune, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, carne slabă, pui, peşte, cereale integrale şi grăsimi sănătoase. Unul din marile ei avantaje e că îţi permite să slăbeşti fără a simţi că eşti la regim. Meniurile sunt echilibrate şi săţioase. În plus, fiind o dietă sănătoasă, cu efecte benefice dovedite ştiinţific, poţi s-o urmezi toată viaţa (nu doar tu – poţi pregăti aceleaşi feluri de mâncare pentru ceilalţi membri ai familiei, desigur, cu porţii mai mari pentru cei care n-au nevoie de slăbit).

IMPORTANT NU E CÂT, CI CE MĂNÂNCI

În următoarele două săptămâni, respectând principiile DASH, te aşteaptă mai multe surprize plăcute: câteva kilograme în minus, un abdomen mai plat, un metabolism dinamizat, un apetit antrenat să reziste bombelor calorice delicioase ce îţi fac cu ochiul.

În perioada regimului, nu va fi atât de importantă cantitatea cât calitatea. În loc să numeri caloriile şi să te stresezi pentru fiecare gram de grăsime din mâncare, mai bine fii atentă la ce mănânci! Cheia este să alegi proteine slabe şi grăsimi sănătoase.

PRIMA ETAPĂ: slăbeşti rapid

Dieta se desfăşoară în două etape. Prima durează două săptămâni şi este perioada lowcarb adică vei evita carbohidraţii (glucidele) ca să-ţi restezi metabolismul şi să slăbeşti rapid.

CE AI VOIE

  • Proteine care nu conţin grăsimi rele: carne slabă, pui, peşte, fasole boabe, mazăre, soia, brânză slabă, ouă, iaurt neîndulcit (100 g pe zi).
  • Legume câte doreşti: broccoli, spanac, dovlecei, varză, conopidă, avocado, salată verde, ardei, roşii, castraveţi etc.
  • Grăsimi sănătoase, care conţin acizi graşi omega 3, benefici pentru circulaţia sangvină şi care reduc riscul bolilor de inimă: avocado, ulei de măsline extravirgin, nuci şi alune (preferabil crude şi nesărate), seminţe.

CE NU AI VOIE

  • Carne grasă, fructe, cereale, legume cu amidon (cartofi, porumb), pâine, orez, paste, prăjeli, dulciuri, alcool, băuturi cu cofeină, lapte.

 

SFATURI DE URMAT

  • Porţia de carne, peşte, pui să nu depăşească mărimea palmei. Porţia de fasole uscată, mazăre, linte, soia, nuci: o mână. Porţia de brânză trebuie să fie cam cât o cutie de chibrituri.
  • Mănâncă trei mese pe zi (fiecare compusă din proteine şi legume) şi două gustări.
  • Evită activităţile fizice solicitante (jogging, aerobic, pedalat, ridicare de greutăţi) şi fă 30 de minute de mişcare uşoară sau moderată (plimbări în ritm alert, yoga).
  • Bea multe lichide. Evită cofeina şi optează pentru apă, sucuri de legume, ceaiuri medicinale.

ETAPA A DOUA: te menţii

Continuă să mănânci la fiecare masă proteine (porţii mai mici decât în prima fază) şi legume câte vrei, dar de acum poţi adăuga mici porţii de cereale integrale, fructe, legume cu amidon. Pe măsură ce reintroduci carbohidraţii în meniu, vei slăbi mult mai lent, dar obţii un regim alimentar pe care îl poţi urma toată viaţa.

SFATURI DE URMAT

  • Ai voie 2-3 porţii de cereale integrale şi 2 porţii de fructe pe zi. O porţie de cereale e egală cu: o felie de pâine integrală, 100 g de paste integrale sau orez brun, o lingură cereale integrale. O porţie de fructe e egală cu: un fruct mic proaspăt, 100 ml suc de fructe uscate, 2 linguri de fructe din compot fără zahăr.
  • Dacă ţi-era dor de ei, cartofii revin în meniu, în cantităţi modeste însă: o jumătate de cartof copt sau trei cartofiori noi cu coajă. Preferabil să-i pui în farfurie mai rar, de cel mult 2-3 ori pe săptămână.
  • Poţi începe să faci exerciţii fizice mai intense.

 

VARIANTE DE MENIU

MIC DEJUN

1 Un ou fiert, 2-3 felii de şuncă slabă, 150 ml de suc de roşii (fără zahăr)

2 Două ouă jumări, o feliuţă de carne de vită la grătar, o roşie

3 O mână de nuci şi alune amestecate cu legume crude (morcovi, castraveţi, ardei, ţelina, ridichi)

PRÂNZ

1 Piept de pui la grătar cu un castron mare de salată verde asezonată cu ulei de măsline şi oţet

2 Somon la tigaie cu legume chinezeşti

3 Friptură de vită cu piure de conopidă şi fasole verde

CINĂ

1 Burger din vită macră cu broccoli

2 Pui rotisat (fără piele) cu legume la abur

3 O roşie mare umplută cu brânză cu conţinut scăzut de grăsimi, cu arpagic şi piper negru, alături de o salată

GUSTĂRI

1 Un iaurt mic fără grăsimi şi nuci

2 Feliuţe de ardei roşu cu o lingură de guacamole

3 Două linguri de brânză de vaci cu conţinut scăzut de grăsimi şi crudităţi

loading...