PRIMA DRAGOSTE nu se UITA NICIODATA. Acest VIDEO a emotionat milioane de OAMENI!

1 2.520

Citeste si:

Facebook, transformat de români într-un talcioc sătesc

Facebook, transformat de români într-un talcioc sătesc

Românii care au ceva de vânzare au reușit să transforme platforma de socializare Facebook într-un talcioc sătesc. Totul este virtual, așa că anunțurile pentru diferite bunuri de vânzare au inundat zona de Marketplace a Facebook.

Sobe de teracotă, alambicurilor de făcut țuică, lanțuri de aur care frizează ridicolul prin mărimea lor. Toate aceste anunțuri par că vin din reminiscențele unei Românii care a trecut cu greu de Epoca de Aur.

Dar, în cazul în care nu aveți bani pentru astfel de produse „extravagante”, nu disperați, puteți găsi pe Facebook și shaorma sau peruci, iar prețurile sunt mai omenești.

Faraonul execută cazane de tuică                                                           

Pentru că s-a deschis sezonul la prune, corcodușe și alte fructe care fermentează în licori de peste 40 de grade, au apărut și anunțurile pentru cazanele de țuică. Unul dintre ele ne-a sărit în ochi, și asta pentru că sunt cazane făcute de Faraon…  Alin Faraon. Potrivit anunțului, Alin Faraon execută cazane de „orce’ mărime.

Anunţurile nu se opresc aici, pentru că pe Facebook găsiți și șaorma, la farfurie, de pui, vită sau mixtă. Pentru a vă bucura de această ofertă, va trebui să mergeți aproape de marginea Bucureștiului, La Micuțu, pentru că acolo o găsiţi.

Aramiss își vinde lanțul de aur

Aramiss Nicușor pare un băiat „de aur”, dar asta datorită lanțului său din metal prețios, de 56 de grame.

„Vând lanț aur + medalion 14k lungime 66cm, gramaj 56g. Prețul afișat este pe gram și este preț fix, nu mă interesează schimburi sau negocieri’, ne anunță băiatul cu nume inspirat de un muschetar celebru. Omul și-a pus poze cu lanțul la gât, pentru a putea vedea și potențialii cumpărători câtă valoare îți dă o astfel de bijuterie. În cazul în care sunteți interesați, vinde gramul de aur cu 160 de lei. Pentru 56 de grame, va trebui să scoateți din buzunar 8.960 de lei.

La același preț, dar nu pe gram, ci pe bucată, Mary Chicior vinde o perucă. „Vând perucă. Se poate spăla, ondula nu se vopsește’, ne anunță vânzătoarea. Prețul este de 160 de lei.

Altcineva are de vânzare pungi speciale pentru sticlele de vin sau alte licori, așa că anunțul sună în consecință. Vinde „60 pungi băuturi foarte rezistente și de calitate. 2 ron buc sau 100 ron toate’.

Caloriferele rurale

Pentru cei care vor un ‘calorifer rustic’, asemeni celor pe care le aveau bunicii noștri la țară, la vânzare există sobe de teracotă. Mulți meșteri de pe lângă marile orașe ale României fac astfel de sobe pe cadru metalic, să o poți muta dintr-o camera întra-alta, în funcție de nevoie. O astfel de sobă costă între 800 și 1.400 de lei, în funție de complexitatea lucrării și model.

 

Citeste si:

Ce este DORUL și de ce nu se poate traduce în alte limbi? Sentimentul de dor, din perspectivă psihologică

Ce este DORUL și de ce nu se poate traduce în alte limbi? Sentimentul de dor, din perspectivă psihologică

Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi? Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc, ne explică azi ce amalgam de sentimente reunește acest cuvânt unic, care nu are corespondent nicăieri în lume.

Spre deosebire de alte națiuni, românii pot spune că le este dor. Mereu au considerat că dragostea lor este mai mare decât a altora, iar expresia în sine este considerată intraductibilă în alte limbi.

Indiferent dacă sunt din zona Ardealului, Transilvaniei, Olteniei sau Moldovei, românii folosesc la unison expresia Mi-e dor!’. Este una dintre puținele expresii lingvistice folosite în mod uzual și frecvent în toate părțile țării și este pronunțabilă în toate dialectele limbii noastre. Românii aflați peste hotare au încercat să traducă expresia pentru a fi înțeleasă de locuitorii altor națiuni, dar în zadar; au constatat că în alte limbi nu există decât verbul a lipsi’ si expresia Îmi lipsești!’…

Românii sunt singurii care folosesc un substantiv, și anume dorul, pentru ceea ce în alte limbi este exprimat doar prin verbe. Românii au particularizat atât de mult acest sentiment și i-au dat așa o mare semnificație emoțională și lingvistică tocmai pentru că au trăit din plin lipsurile de tot felul. Încă din cele mai vechi timpuri au fost privați de independență, de libertate sau de alte drepturi, iar lipsa intensă și acută a mulțumirii sufletești a creat cuvântul dor.

Sentimentul de dor este însă mai mult decât simpla lipsă. În dor sunt amestecate sentimente de bucurie, tristețe, melancolie, patimă, nostalgie ori jale. Etimologic vorbind, cuvântul dor vine din latinescul dolus, care înseamnă durere. Alte limbi cu origini latine au, în ziua de astăzi, variații ale acestui cuvânt, însă niciuna nu are un echivalent al dorului. Limba franceză are termenul deuil, care provine din aceeași rădăcină latinească, dar se traduce prin doliu, nu prin dor. Limba spaniolă are termenul dolor, cu aceeași origine veche, dar nici acesta nu se traduce prin dor, ci prin durere.

Dorul din punct de vedere psihologic

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal. Orice om care s-a atașat de cineva trăiește dorul. Românii sunt însă singurii care au un cuvânt specific pentru a denumi acest amalgam de trăiri.

Oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor. Este vorba de dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și erotice, dorul de țară. Altfel spus, oamenii pot simți dorul atât față de o altă persoană, cât și atunci când le lipsesc situații de viață din trecut.

Dorul resimțit din atașament

Atașamentul este unul dintre cele mai puternice sentimente umane. E nevoie de atașament și timp petrecut cu o persoană pentru a putea spune apoi că îți este dor. Fiecare dintre noi a observat că dacă petreci mult timp cu cineva, dorul apare odată cu separarea. E ca și cum integrezi interacțiunea cu acel om în personalitatea ta. Gesturile simple și situațiile asociate cu persoana respectivă generează un dor puternic. Acest dor poate pune stăpânire pe tine în totalitate și atunci, nu poți munci, nu ai poftă de mâncare, nici de socializare.

Dorul resimțit din cauze romantice sau erotice

Dorul din motive romantice sau erotice este ca o sete permanentă de celălalt, atunci când îți lipsește. Are la bază rațiuni chimice, pentru că substanțe din spectrul hormonal numite neuromediatori sunt secretate de creier și dau această dispoziție psihologică de dor romantic.

Dorul romantic poate să apară chiar și atunci când persoana iubită este lângă tine, nu doar când este la distanță. Femeile simt un dor puternic față de bărbatul pe care îl iubesc. Dorul femeilor este unul generalizat și se referă nu doar la apropierea fizică, ci si la prezența spirituală a bărbatului. Și dorul bărbaților poate fi la fel de intens, doar că este mai puțin exprimat în cuvinte. Se mai poate întâmpla ca bărbaților să li se facă dor de anumite părți ale femeii, nu de ea în totalitate.

Simțul mirosului este un mare generator de dor. Nimeni nu poate spune că nu a fost încercat de acest dor de natură chimică atunci când a fost învăluit de un miros asemănător cu acela al persoanei iubite.

Dorul de țară

Dorul de țară este una dintre cele mai complexe forme de dor. Nu implică o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Dorul de țară este simțit în special de către românii plecați din țară pe perioade lungi; lor le lipsesc atât acut, cât și cronic părinții, casa părintească, prietenii, le vin în minte momentele frumoase petrecute în țară și totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini.

Altfel spus, dorul de țară nu se referă la țara în sine și nu are la bază instinctul patriotic, ci persoanele dragi lăsate în urmă și situațiile de viață bazate pe apropiere emoțională. Viața departe de țară este percepută ca fiind frumoasă doar la început, însă după o vreme, dorul de țară devine foarte chinuitor.

Ce mecanism duce la apariția dorului și… cum să scapi de dor

Pentru a îți fi dor e nevoie să te implici emoțional. Să acorzi timp, să oferi afecțiune, să faci lucruri frumoase și să trăiești momente memorabile. E nevoie să ai o viață emoțională de o diversitate mare și cu nuanțe multe.

Există însă și oameni care nu au o cultură emoțională și nu știu cum să își exprime dorul. Aceștia sunt mai anxioși, mai nervoși, spun doar că nu se simt bine, că este ceva în neregulă cu ei ori că au o stare de indispoziție. De fapt, este un dor neconștientizat sau mascat, care consumă personalitatea.

Intensitatea dorului poate fi ținută în frâu prin expunere periodică la factorul care îl generează. Cu alte cuvinte, dorul de țară se mai detensionează dacă oamenii vin acasă la intervale mulțumitoare de timp, iar celalalte tipuri de dor se detensionează prin interacțiune cu persoana care generează dorul. Dacă acest lucru nu mai este posibil, dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent Mi-aș dori să nu-mi fie dor!’. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui.

Mai poți reduce intensitatea dorului prin mutarea atenției pe situații banele de zi cu zi, astfel încât să nu te mai gândești la ceea ce generează dorul. Cu alte cuvinte, e bine să ai mereu mintea ocupată cu ceva, pentru ca dorul să nu pună stăpânire totală pe ea…

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea

 

loading...